EU-roaming – hvad betyder det for dig?

Mobilabonnement

Den nye teknologi, vi har set i stærk fremgang de sidste ti år, giver os mange muligheder. Den er imidlertid også grunden til, at vi bliver nødt til at træffe mange valg.

For år tilbage var spørgsmålet; skal vi have et mobilabonnement? Hvis svaret var ja, var næste spørgsmål; hvor skal vi tegne dette abonnement? Løsningen var rimelig let at finde, da der kun var et par teleselskaber, der udbød mobilabonnementer dengang.

Sidenhen er der kommet rigtig mange mobilselskaber på markedet – og mulighederne for at købe et abonnement, der passer til éns forbrug, er mange, men kan være svære at overskue.

Næsten alle selskaber tilbyder den hurtige 4G hastighed – og næsten alle abonnementer indbefatter fri brug SMS og MMS. Tilbage står at vælge, hvor meget taletid og hvor meget data, der skal til for dække dit behov i dagligdagen.

Hvad betyder de nye aftaler vedrørende roaming så for det enkelte mobilabonnement?

Roaming – hvad betyder det?

Roaming er et udtryk for, at du kan trække data ned på din mobile enhed – oftest telefon eller tablet – uden at være tilsluttet en wi-fi forbindelse. Nøjagtig som du kender det fra de data, du betaler for at have til rådighed til daglig gennem dit danske mobilabonnement.

Hvis du skulle bruge data i udlandet, var det en bekostelig affære, da alle data skulle trækkes via udenlandske selskaber – og det kostede.

Derfor er der blevet lavet en aftale, der gælder for alle lande i EU. Formålet med aftalen er, at alle skal have mulighed for at bruge data overalt i EU-landene – uden det koster ekstra for den enkelte forbruger. Alle mobilselskaber skal derfor stille data til rådighed, når du er i et EU-land – uden at betale for at bruge de udenlandske master.

Dette giver dog ikke os forbrugere ret til at trække ubegrænsede mængder data ned på vores telefoner, når vi er ude at rejse. Teleselskaberne har valgt at fortolke reglerne forskelligt, hvorfor du – ligesom når du vælger taletid og dataforbrug – skal være opmærksomme på disse forskelle.

Hvor meget roaming har jeg brug for?

Du kan finde selskaber, der tilbyder et rent dansk abonnement. Prisen er angiveligt mindre, men du får ikke EU-roaming med i prisen. De fleste tilbyder en løsning, hvor mængden af data der kan bruges i EU, er udregnet som en procentdel af den pris, du betaler i månedligt abonnement.

Nogle tilbyder en pakkeløsning, hvor du får et fast antal GB til brug i EU – eksempelvis 5 eller 10 GB.

Hvis du er typen, der kan lide at rejse, er der god grund til at sætte sig ind i de forskellige selskabers politik på området.

Der er ingen grund til at betale for mere, end du bruger. Tjek derfor dit normale forbrug af data og udregn, hvad det svarer til for den periode, hvor du er på ferie. Læg eventuelt lidt oveni, hvis du har brug for at se på kort eller søge efter seværdigheder på feriestedet. Herefter har du en idé om, hvad kan komme til at bruge.

Så er det bare at finde det teleselskab, der bedst opfylder dine behov indenfor taletid, dataforbrug og EU-roaming.

Kommentér